2016. június 5., vasárnap

KOYANISQUATZI - Kizökkent világ (Distrubed World) 1989







A Koyanisquatzi két zenekar (Eperdisznó, Reficul) aktív tagjaiból alakult 1988-ban, alkalmi társulásként, Análerotika néven. A zenekar alapító tagjai: Fizikus, Zelei, Huszár (Eperdisznó), valamint Szúnyog (Reficul). Az alap mag lényegében mindig ez maradt.
Poén lett volna az egész egy amatőr rock vetélkedőre, amin végül is második helyezést értek el, ami azért volt meglepő, mert a produkcióban már szerepeltek a későbbi Koyanisquatzi-ra jellemző dolgok, csőharang (építkezésről lopott állványból építve Zelei és Huszár által), hordó-püfölés, artikulálatlan hangok. A társulattal akkoriban még a vöröshajú Klári is fellépett, akinek az volt a dolga, hogy a "Sikíts Klári!" bemondásra fültépő sikoltozásba kezdett.
Mivel ilyen jól sikerült a dolog, megtartották a formációt, azonban 3-4 koncert után kisebb átalakulás és tagcserék után nevet változtattak koyanisquatzi-ra.
Az Análerotika tagjai: Fizikus: ének, ütősök, hegedű, Zelei: gitár, ütősök, Klári: sikoltozás, Huszár:basszgitár, ütősök, Szúnyog: dob, ütősök, Csernák: hordók, Marabú: hordók, Pavel Sarata: szaxofon, ütősök. Alkalmilag egy-egy koncert erejéig voltak még: Frankie, Paló.
Az Análerotikának igazából nem nagyon voltak számai, talán 3-4, a koncertek nagy részét a számok közötti hordóverés-performance tette ki, ezek a föllépések gyakran végződtek azzal, hogy a technikusok még koncert közben elkezdték az erősítést összepakolni, mert féltették a cuccost. Így is elfordultak pl. mikrofonzsinór átvágások, stb. Néha a közönség soraiból néhányan bekapcsolódtak az előadásba. Itt kell megemlékeznünk Görgényi Gáborról, aki az egyik első alkalommal beszállt az akcióba, és attól fogva a zenekar szinte valamennyi föllépésén ott volt (a Koyanisquatzi időszakban is), néha rendkívül emlékezetes show-műsort produkálva Fizikussal és a hordókkal.

Különleges etno-independent punk, a VHK talán az, amitől nem áll messze. Az anyagon Hunyadi Zsolt dobol a 88-ból, a hangmérnök pedig Varga Zoltán (Takony), aki a CPG-ből és a 88-ból is ismerős.

Tagok:

Fizikus - ének
Zelei - gitár
Szúnyog - ütősök
Huszár - basszus
Hunyadi - dobok


Számcímek.

01 Világ mélyéről
02 Föld húsa
03 Kenyér amit esztek
04 Függtem tudom
05 Kizökkent világ



jelszó: campos


1 megjegyzés: