2021. január 2., szombat

PUNNKONCERT DEBRECENBEN (LO-PUNK, DETOX, GETA 1981.04.30.) Koncertbeszámoló

Állóvízben az újhullám? 

Punkkoncert Debrecenben


Április 30-án arról tudósított egy plakát, hogy punkkoncertet rendeznek a Kossuth Lajos Tudományegyetemen. Hirtelen nem tudtam eldönteni, hogy városunkban is alakult ilyen együttes, avagy pestiek jöttek el koncertezni.
A terem dugig volt. Úgy fél kilenc táján a punkra éhes (vagy inkább a mit sem sejtő) közönség előtt megjelentek a LO-PUNK együttes tagjai, s bőszen hangolni kezdtek. Vagy inkább játszani, de ezt akkor még nem lehetett eldönteni. Az est folyamán kiderült, hogy a szereplők Miskolcról érkeztek, mintegy húsz főnyi rajongótáborral együtt. Felszerelésük sajnos nem volt kielégítő, mert az egyetlen erősítőt két gitár is nyűtte egyszerre. Már amikor nem szorultak javításra. Az idő telt, a tagok még mindig hangoltak, közben pedig intuitív módon kellemes erősítőnyüszítések töltötték be a termet. Az előkészületek (vagy a koncert?) első harminc percében a közönség nagyon jól kitartott. szinte szolidaritást vállalt az együttes tagjaival. A pódium légköre mindvégig meglepően demokratikus volt. Az együtteseken kívül (merthogy három is volt) bárki felléphetett és a rajongótábor tagjai közül többen is éltek a lehetőségekkel. Bárki bármit bekiabálhatott, megjegyzést tehetett, legfeljebb visszakiabáltak neki. Ennek a szabadelvű légkörnek nagyszerű demonstrálása volt a LO-PUNK állandóan változó létszáma. Néha tíz ember is aktívan részt vett a zenélésban. Sajnos a LO-PUNK nem tudta teljes mértékben bemutatni repertoárját, de azért hangolás közben kaptunk némi ízelítőt belőle.
Utánuk csakhamar megjelentek a színpadon a DETOX tagjai is. Ők azonnal tovább folytatták a hangolást és a végén odáig fajultak a dolgok, hogy vagy három számot el is játszottak.
A zenészek öltözetéről valamit: a LO-PUNK tagjai frakkos úriembereknek tűntek a DETOX -tagok mellett. Ha a hagyományos punkszimbólum, a biztosítótű hiányzott is róluk, öltözködési stílusuk meglehetősen egyedinek tűnt. A közönség figyelmét legjobban szólógitárosuk keltette fel, aki egy szál ingben és egy zöld alsónadrágban viharzott fel a színpadra, teste pedig gyönyörű fehérre volt sminkelve. A basszusgitáros nem sokkal maradt el tőle, ugyanis pucér felsőtestére gályarab-módra pár kiló láncot tekert. énekesük Johnny Rotten stílusában próbálta produkálni magát, de sajnos a rossz erősítő miatt csak cérnavékony hangok kúsztak elő a hangszórókból.
A legnagyobb közönségsikert mégis a DETOX együttes könyvelhette el magának, mégpedig azért, mert sikerült a nézők jó részét tevékenyen bevonni a "punk-show"-ba. Koncertjük nagyon szerényen kezdődött, s miután a fiúk merészen a húrokba csaptak, jeles szólógitárosuk magához vett egy fél kilós mokkacukros dobozt és annak tartalmát nagy bőkezűséggel szórta szét a nagyérdeműnek. A nagyérdemű pedig kuncogva fogadta az ehető ajándékot. A szólógitáros ezalatt a lábaival egy helyben a twist és a foxtrott keverékét vágta le pillanatok alatt. Majd a fiúk folytatták hangszerszámaik nyúzását, már-már vad őrjöngésba csaptak át, amikor a szólógitáros fél kiló lisztet csapott az énekes fejére.
Majd a másik fél kilót a közönségre szórta. Ez már kevésbé nyerte el a nézők tetszését, és az első sorok fejvesztetten menekültek. Szórványos fütty és nem éppen hízelgő megjegyzések szárnyaltak az együttes felé. A "zene" azonban folyt tovább és a szólógitáros a polgárpukkasztás újabb fegyveréhez nyúlt. Kimeríthetetlennek tűnő kelléktárából több csomag pálpusztai sajtot halászott elő és darabokra törve a közönség közé hajigálta. A termet azonnal jellegzetes illat töltötte be, a nagyérdemű pedig egyre hátrább húzódott. Majd pedig egyesek a földön található kockacukorral vették célba az együttest. Kölcsönös dobálózás kezdődött, a hangulat egyre fokozódott. Tetőpontját pedig akkor érte el , amikor a fehérre lisztezett szólógitáros berohant a sorok közé és még egy kilogramm lisztet szórt szét a környéken. A közönség azonnal pánikszerűen rohant el a helyszínről, de voltak olyanok, akik esernyő fedezéke mögé bújva nyugodtan várták a lisztfelhő elvonulását.
Ezután a tiszteletet parancsoló akció után űr támadt a nézők és az együttes között. Ezenfelül az illat is erősen megritkította a sorokat. Ennek örömére a fiúk rázendítettek a "Büdös van, büdös van, büdös van!" kezdetű nótára, melynek további szövege is ebből a párszavas ténymegállapításból állt. A hősiesen kiartó nézők nem értékelték túl nagyra ezek után az együttes teljesítményét, s végül a DETOX is megunva a "hangolást", levonult a színpadról.
A "koncert" után derült ki, hogy három együttes szerepelt volna: a LO-PUNK, a DETOX és a GETA (Gennyes Tagok).
Sajnos a megfelelő szerelés hiánya kudarcba fullasztotta a műsort. a koncert bukás volt és sokakban azt az érzést növelte, hogy a magyar punk semmi más, mint üres bohóckodás, a nyugat majmolása. Holott a sok mindenkit megbotránkoztató műsor mögött húzódik valami mélyebb tartalom. Ez derült ki a LO-PUNK tagjaival folytatott beszélgetésből a koncert után. Azt fejtették ki, hogy ők nem így akarták...Ők saját eszközeikkel meg akarták mutani (többek között) a mai magyar popzenei élet sivárságát. Fricskát akartak mutatni az elüzletiesedett együtteseknek és énekeseknek, fel akarták hívni a közönség figyelmét a magyar popzene jónéhány hiányosságára is. Fájó, de különböző (technikai, rendezési) okok miatt mindez visszafelé sült el.

Giczey Péter
Egyetemi Élet
 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése