2022. december 8., csütörtök

PUNK '80 - Dózsakerti punkhistóriák - TELEFONFÜLKE - Czinege János (Cinke)

 


A következő sztori interjúnak indult, de aztán egy önéletrajzi novella lett belőle, ami egyáltalán nem rontott az összképen, sőt inkább nagyon is jót tett neki. Érdekes korrajz egy nem éppen átlagos tinédzser útkereséséről rockerek, skinheadek, cigányok, idióta zsernyákok és alkoholista gyári munkások között a szocialista bányászváros Tatabánya utcáin, a lassan haldokló rendszer utolsó néhány évében. A Telefonfülke zenekarról és az odáig vezető meglehetősen göröngyös és akadályokkkal teli útról a zenekar basszusgitáros énekese Czinege János, alias Cinke mesélt.



Cinke: Az elején én nem igazán kedveltem semmilyen zenét 8. körül, mert ahol laktam mindenki diszkós volt és én rettentően utáltam, nem volt nagy választék, maradt ez a rockzene. Volt két osztálytársam, azok rockerek voltak, azok hallgattak ilyen zenéket, hogy Judas Priest, meg  Iron Maiden és valamennyire odaragadtam. Nem volt akkor még semmi ruha, 86-ban csak sima rockzene hallgatók voltunk és elkerültem Bábolnára, faterom beíratott ilyen lovász iskolába. Kollégiumba bedugtak, nagyon örültem neki. És ott összeismerkedtem egy rocker gyerekkel, az pesti volt. Csináltam műanyagból ilyen sátánkeresztet, bőrre ráakasztottam, azt az lógott a nyakamban. Kérdezte mi ez a nyakadban és aztán összehaverkodtunk. Mindig felmentem hozzájuk Kőbányára a Határ útra, ott lakott, jött az anyja felvitt minket, le is hozott. Ő hozott egyszer egy kazettát ősz felé lehetett már, amin volt Mos-oi meg CPG. Mert tudod ez a rockzene nekem elégséges volt, de nem volt elegendő. És amikor azt meghallgattam kurvanagy lendülettel jött, nagy recsegés ropogás ordítozás. Mondom bazdmeg ez jó, ez érdekel engem. És akkor mondtam, hogy azt a kazettát adja ide gyorsan és akkor elkezdtem ezt hallgatni. Akkor mondtam neki tud-e még ilyeneket szerezni. Mondta, hogy á szarok ezek, csak véletlenül maradt nála, de azért hozott még párat Kretens meg ezek a régi magyarok. Örültem neki, mert magyarul volt és néhány szót értettem, a külföldi rockból nem értettem semmit. 
Kezdtünk beöltözni, vettem bőrdzekit, westerncsizmát, csíkos gatyát, jelvényeket meg mindent. És közben hallgattam a punkot. Mikor westerncsizmát mentünk venni mászkáltunk valahol száltunk fel a buszra és a buszmegálloban két punk odajött hozzánk, egyik elkapta a vállamat, lehajtotta a fejét, ökölbe szorította a kezét és mondta, hogy márpedig azt a szegecses övet azt adjam oda neki, mert ő arra igényt tart. Hát baszd meg 14 éves voltam, így nézek, hát mondom nem fog ez megtörténni, nem adom oda neked, hát most vettem, mekegtem makogtam, azt hittem, hogy le fog gépelni. Tele volt a buszmegálló, az emberek ott már nézegettek és akkor nagy nehezen elengedett ott a csávó. A másik ilyen magasabb volt vékony, valami pestlőrinciek voltak, aztán mondta is a nevét, de nem emlékszem rá. Ez a magasabb ez ilyen barátkozósabb volt. Hova megyünk, mit csinálunk. A kicsi meg ott pattogott, hogy járuljunk hozzá a zökkenőmentes életviteléhez egy kis pénzzel, volt egy kis apróm. Levettek ott pénzzel és egy buszra szálltunk, az egyik ott hugyozott a buszmegállóban néztem is ott mindenki előtt, ott volt vagy 20 ember a buszmegállóban, elővette azt ott hugyozott. Az emberek ott sápítoztak kurvanagy volt. 
Jött az Ecseri 5 vagy 6 megálló és mondtam ennek a hosszúnak, hogy hallottam ezt a Cpg-t és a srác azt mondta nekem, hogy ez Cigánypüfölő Gárda, ő meg mondta, hogy nem az. És akkor mondom hogy van ez a punk, mit csinálnak ők? És akkor mondta hogy botrány, meg anarchia, köpködés, verekedés, meg utálnak dolgozni. Azt kurvára utáltam én is. És egy ilyen gyorstalpaló tanfolyamon vettem részt ott  a buszon, ő ott oktatott engem, a másik punk az nem szólt semmit. Mondta, hogy mi a helyzet, mit szabad, mit nem szabad, mit kell, mit nem kell. Kérdeztem viccből, hogy betörni is lehet? Nagyon jó kérdés barátom, látom figyelsz, persze lehet, sőt elfogadott, mert a punkok nem dolgoznak, valamiből meg kell élni. És akkor összehaverkodtunk azzal a sráccal, megtetszett nekem ez a dolog, elültette bennem a csíráját ennek a punkozásnak. És akkor megvettem ezt a wesco csizmát, vettem rá sarkantyút a Margit utcában. A faterom rakott bele ilyen csörgőt, amikor mentem csörgőtt a sarkantyú. Meg a fele sarka vasból volt, mert a faterom rakott bele vasat, hogy ne kopjon el. De már hallgattam ezeket, de mondjuk még rocker voltam. 
Karácsony után átmentünk Banára inni, mert Bábolnán nem lehetett, mert mindenki tudta, hogy lovászok vagyunk. Ott nem volt rendőrség, vagyonőrök voltak, de azok ismertek minket. Ott nem lehetett csinálni semmit, bent kellet lenni 8-kor a kollégiumban, meg dolgozni, meg tanulni. És akkor átmentünk máshová inni, mert nem is adtak piát nekünk, mert fiatalok voltunk. Én nem is piáltam előtte otthon. Hazafelé útjelzőtáblákat kibaszogattuk, meg az út mellett voltak ilyen műanyag faszomok ilyen 1 méteres, ami az út mellett volt elhelyezve, azokat is kitépkedtük. Mikor beértünk Bábolnára a vagyonőrség már ott volt, az lett a vége hogy bevittek az irodájukba, be voltunk rúgva, mint az állatok és ott kihallgatás és az lett a vége, hogy másnap reggel még elmentünk dolgozni. 10 óra körül már hívtak és ott volt faterom, mondták, hogy viszontlátásra. Nagy balhé volt annak nem nagyon örültem, hogy kirúgtak, mondom mi a fasz lesz. 

Cinke

Hazakerültem és akkor ott álltam egyedül. A régi osztálytársaim, akikkel lógtam nem tudom hol voltak. A faterom ott dolgozott a vágóhídon és oda betuszkoltak mondták, hogy dolgoznom kell mindenképpen, mert ez az állapot nem fenntartható. Semmirekellő meg minden voltam. És a vágóhidra bevitt muterom ott a készáruraktárba felvettek ilyen címkézőnek 4 órára, fiatalkorú voltam 15 se voltam még. 
Mentem oda dolgozgattam és egyszer egy buszmegállóval előbb szálltam le és szállok le a buszról ott áll egy dagadt csávó, meg 4-5 ilyen mezei rocker csöves szerű, ott ültek. És ahogy szálltam le ütötte a busz lépcsőjét a wesco csizma, csörgött a sarkantyú és akkor néztek a mókusok, ez a Késes nevű megfordult, néztek. Mezei rockerek voltak, tornacipő farmernadrág rájuk volt írva, hogy Beatrice meg ilyenek, semmi szegecs meg felvarrójuk nem volt, én meg ugye tele voltam. És akkor megkérdezte a dagadt csávó hogy iszok egyet? Én meg mondtam, hogy persze ráérek és akkor mondja, hogy ez a Késes és bandája, dózsakerti kemény rockerek, ők a helyi sejt itt, ők képviselik a metált. Mellékesen megjegyezte, hogy ő maga a Késes. Kérdezte ki vagyok, mi vagyok, honnan jövök, kettőt ismertem látásból, odajártak az iskolába, de többet nem. Meg mondja hol a bandám, mert azt gondolta kinézetre, hogy én is valami főnök vagyok. Mondom neki, hogy engem most pöcköltek ki az iskolából, én ilyen nomád vagyok, mert eddig jártam Pestre a Határ útra, de mostmár nem fogok, Isten igazából sehová nem tartozom. Ennek nagyon megörült és mondta, hogy bevesz oda a Késes bandába, van e kedvem csatlakozni. Mondom úgyse járok sehová akkor beszállok. Azt mondja a beavató bulit meg kell csinálni ma. És mondom az mi. Hát jól be kell rúgni, elküldte az egyik csávót hozzon valami piát, mert ennél mindig volt valami pia ennél a Késesnél. És akkor oda belecsöppentem, mentem le mindig délután. Hallgatták ezt a rohadék Beatricét, amit én kurvára utáltam. És akkor én már próbálgattam, tegyük be ezt a kazettát, Késes mondja azt a kazettát nem lehet, mert metálosok vagyunk. Néha néha egyet el lehetett csípni mikor ketten voltunk, de nem igazán. 
És akkor engem már feszített belülről ez a punk, kezdetm már unni ez már lejárt úgy gondoltam, elég a metálból. Nem telt el sok idő talán 2 hónap ott a buszmegállóban tanyázásom után úgy döntöttem, hogy elég volt. Lefokoztam magam, levettem a felvarrókat jelvényeket a bőrdzsekimről. Tele volt szegeccsel csak a hajlatokban nem volt. Mert az Ecserin volt valami öreg suszter annál lehetett venni valami 40-50 fillérért ilyen kúpszegecset a diplomata táska alján volt az a szegecs. Mert a rendes szegecs az 1 forint volt. És akkor elkezdtem pingálni a dzsekire ilyen fehér hibajavítóval punk meg mittudomén hülyeségek. Faterom tartalékos katona volt, volt neki egy katonai zsákja fent a szekrényben, onnan elszedtem a bakancsot. És ahogy a punk mondta, levágtam a száráról a csatot, belőttem a tollat, csináltam valami pólót és mondom fasza, éreztem hogy jól vagyok. És akkor mentem le a Késesékhez, na az az öt perc, mire leértem Dózsakert végéhez éreztem, hogy mindenki engem néz. Lemegyek mondja ez a Késes hogy ez mi? Mondom hogyhogy mi, mi a a faszt nem értesz? Hát ez baszdmeg punk, nem lehet ilyet. Mi vagyunk a helyi rockerek. Meg fognak szólni. Hápogott meg fel volt háborodva.

Késes a főnök (Badari József)


Mondom neki Késes baszd meg bevettél a bandába, ne baszakodjál már, nem lehet ezt így. És akkor mérgesen ott magyarázott, nincs metál? Nincs rock? Mondom nincs, ez mind lejárt nem érdekelnek engem ezek a hülyeségek. És akkor mondja és a wesco csizma? Mert ez kurvára tetszett ezeknek, mindig elkérték ott a buszmegállóban felvették mentek egy kört élvezték, hogy csörög a sarkantyú. És akkor kérdezte hogy akkor a wesco csizmát nem hordom? Dehogy hordok ilyen szarokat. Ó de jó Janikám akkor kell nekem az a csizma. Menjünk el érte, gyere igyál egy kis pálinkát! És akkor elmentünk érte és megvette valami 3ezret adott érte, a Késesnek egyébként volt pénze mindig. Valmi 1800ért vettem az Ecserin akkor. Marha barátságos lett a Késes mert a wesco csizmára szert tett. Azonnal fel is vette a lépcsőházban, már azzal mentünk vissza a buszmegállóba. 
És akkor megkezdődött az a vesszőfutásszerű, hogy mentem az utcán és belémkötöttek általában, de mindenki. Volt hogy mentem busszal a melóba, hátul ott tápászkodtam és ott álltak hárman a forgóban és odajött az egyik azt mondja nekem, hogy merészelek ezen a buszon utazni. Mondom mit válaszoljak, volt vagy 1 80 magas, mint később kiderült egy Serif nevű mandarin, elég közismert volt annak idején, bűnöző volt. És ott kérdőre vont, hogy merek én ezen a buszon utazni. Nem szóltam semmit, tudtam hirtelen, hogy balhé lesz. És mondta hogy szálljak le, mondom nem szállok le, mert megyek  a melóba. Mondta, hogy dehogynem, leszállok. Beállt a busz a megállóba, hátralépett és jó fejrúgást indított a fejem fölé félig felraktam a kezem, de úgy megrúgott, hogy leröpültem a buszról, de szó szerint nem érte a lábam a lépcsőt. Akkor kihúzta magát, visszament a forgóba, becsukta az ajtót azt elment. Ilyen atrocitások akkor kezdődtek meg. A munkásőrök is legépeltek ott május elsején. A rockerekkel is állandó probléma volt, a melósok a bűnözők, sittesek valahogy megtaláltak állandóan. Én naívan elmentem, a Késes mindig szervezett valamit, hogy elmentünk inni a hétvégén idegenbe elmentünk kocsmázni. Bementünk a Százlábú nevű helyre, ahol nem volt szék, azért hívták Százlábúnak, mert mindenki állt. Az egy elég nagy hely volt, bementem nagy füst, volt bent 50-60 ember tele volt a kocsma. Mondom elmegyek hugyálni, bemegyek oda hugyozok, fordulok meg egyszer egy nagy kéz tele tetoválva akkora pofont lebaszott, hogy rákent a csempére. Kimegyek a wcről repül a gyufásdoboz a legközelebbi asztaltól. Ott egy buzi mondják. Mondom mi a kurva anyátokat baszogattok és akkor megindultak, nahát futás lett belőle. És ezek a dolgok folyamatosan történtek még a cigányok a népháznál elkaptak Indián nevű bűnöző, azoknak se tetszett, ahogy kinézek, így teltek ott a napjaim. Bent voltam ebben a brigádban de punkok nem voltak, ment a Beatrice. Ahogy kilépem a városba valaki mindig belémkötött, kitaláltam egyszer, hogy volt egy illegális fodrász nálunk Bánhidán, és elmentem hozzá mondom a hajamnak az oldalába, ahol ilyen rövid volt oda fessen nekem mindenféle színű foltokat, mert akkor úgy gondoltam hogy az kurvajó lesz. Akkor ilyen piros tarajt viselgettem. Ott ültem nála vagy két órát, mindenféle színből így rányomott. Végülis megcsinálta, fizettem vagy 300 forintot.Tökéletes mondom, megyek akkor be a fotóshoz, hogy megörökítsen. El voltam bambulva, gyalogolok át Bánhoidáról Dózsakertebe befordulok a sarkon és két utcakoptató gumibotpörgető ott el is kapott, az egyik valószínű, hogy előtte látott, mert amikor jött valami rendőr azonnal elfutottam. Azt mondja a másik ideje lenne megnyíratkozni. Ott a sétálóutca elején volt egy állami fodrász. Oda így bevittek, ez délelőtt volt olyan 11 körül, akkor délutános voltam. Nem volt bent senki ott ült a fodrász mondja az egyik, hogy jött az úriember nyiratkozni, aztán belökött a székbe. Fodrász akarta rámtenni azt a fehér rongyot, azt mondja neki az nem kell csak tolja le. Nullásgéppel 30 másodperc alatt letolta az egész tollamat tiszta haj voltam, felállított a rendőr. Picsánrúgott kibaszott a fodrásztól, ez 87 nyarán lehetett. Volt olyan hogy bementem a Fa cukiba, hogy veszek piát elvitelre erre nem adtak, erre bejön két nyominger, szemüveg, személyi igazolványt, elkaptak ott megmotoztak. Kivittek a Zsigulihoz, ki a kenyérgyárhoz, na aztán pofonok, picsánrúgás, ismerem e ezt ismerem e azt, milyen bandához tartozok. Mondom nem ismerek senkit. Most költöztem ide Tatabányára személyibe bele volt írva ideiglenes lakcím megszűnt. Na ennek a hatására elengedtek, otthagytak a faszba. Mentem vissza gyalog a buszmegállóba tanyázni. Éjjelente elmentem fújkálni a városba tankokat, meg horogkereszteket, törtem be ablakokat. De egyedül voltam nem ismertem senkit. Akkor volt ez a Süttői punkfesztivál, oda azért nem mentem el, mert nem is tudtam hogy van. Én ott ültem valószínűleg a buszmegállóban. és így zajlott ott az élet, gyakorlatilag mindenki megvert ott a városban. Volt hogy ültünk később egy tagtárssal ott a padon, odajött egy cigány meg egy diszkós csávó. a diszkós csávó szájbarúgta a srácot és mondta, hogy megmondtam, hogy így nem nézhetsz ki, ömlött a vér a fejéből. Később kellett lerendeznem, mert akkor ott elkalapáltak. Mondom a csávónak valamit csináljunk már, az meg csak ült, aztán jól elkalapáltak.


Egyik srácnak volt egy haverja a Jenő, annak volt egy haverja a Kordik nevű, aki nagy hírben állt, mert feljárt egy rockerbandába. Volt akkor egy nagy banda, a Disznó meg a Tyúk vezette.
Ilyen 50-60 fős, de azok nálam idosebbek voltak 3-4 évvel. Ez a srác oda járt fel. Rábeszélte a Késes a Jenőt, hogy hozza le ezt a csávót, hogy megismerje, hogy felvigye a Ligetbe és beajánlja a Disznóékhoz, mint főnököt. Nem úgy, hogy felsétál mint egy mezei rocker, hanem főnök a főnökhöz.
Akkor meg lett dumálva, hogy lehozza ezt a csávót. Le is hozta, már várta a Késes a buszmegállóban, volt nála vagy két üveg pia. Aztán megjött leszállt a buszról ilyen mezei rocker volt farmerdzseki, de ennek már volt egy wesco csizmája. És akkor leszállt mondta, hogy szevasz Késes, bemutatkozott, megint ellökte a süketséget hogy a rockerek Dózsakerti bástyája vagyunk és akkor adott neki egy kortyot. Én ott ültem a sarokban, azt mondja: - Hát ez? Késes kezdett hebegni habogni, hát ez egy punk hagyjad hülye is, meg nincs is itt.
Blabla hülyeségekkel próbálta menteni, amit lehetett, mert a csávó fel volt háborodva. Hát akkor mondja a Kordik, hogy akkor valaki itt hagyta vagy itt maradt? Jaja ne is foglalkozzál vele beszéljünk inkább arról, hogy van a Disznó meg a Tyúk, meg ilyen hülyeségek. És akkor mondja neki hú de fasza ez a sarkantyú a wescodon. Honnan van? Vakarózik, azt mondja azé a punké volt, tőle vettem. Rocker volt ám nemrég, pár hónapja még rocker volt, próbálta menteni a menthetőt. Mondja a csávó nekem, hogy miért nem vagy már rocker, miért vagy buzi punk? Mondom mert elegem lett ebből a szar rockerségből.
Kiszálltam, különben is a CPG is megénekelte hogy a hardrock már nem él. úgyhogy faszomat. Ez meg felháborodott miket mondok én, mondta hogy a rock örök és elpusztíthatatlan, meg amíg a föld kerek lesznek rockerek. És akkor elkezdett ott kötözködni. Mondom a Késesnek adjál neki pálinkát attól lehet lenyugszik. 
És akkor megint volt haverság, akkor békén hagyott és ittunk tovább. A Késesnek adtam felvarrókat meg felvittem az Ecserire vett jelvényeket és akkor ez a csávó mondja neki milyen jók ezek a dolgok. Honnan vannak?
És akkor mondja, hogy a punk az tudja, mert ővele voltam. És akkor mondja, hogy csíkos gatyát is tudsz szerezni? Mondom milyet? Hát azt a fekete-fehér csíkosat. Mondom van piros fekete, kék fekete, sárga fekete. Igen? Akkor gyere, iszol egy kis pálinkát? - mondja nekem. Az lett a beszélgetés vége, hogy menjünk fel Pestre. 
Hogy ő is bevásároljon. Mondom elmegyek veled, te fizeted a piát meg a jegyet, mert nekem nincsen semmi dolgom. Persze, persze. Szombaton reggel találkoztunk az állomáson, volt nálam egy kis mono magnó zsebemben 6, vagy 7 kazetta és akkor elindultunk piáltunk a vonaton. Én nyomtam a punkzenét nála nem volt semmi. 
Tetszett neki a Mos-oi, meg a rendőröket is utálta és akkor mondom neki így a punk, meg úgy a punk. Egy nagy balhés gyerek volt, alacsony volt, de mindig ott volt mögötte a Disznó meg a Tyúk. Ez pofázott mindenkinek ott a ligetben, szerette a botrányt. Közben vettük, ami kell én meg mondtam neki a süketet, hogy mit kell csinálni, mit nem kell csinálni. Így a punk, úgy a punk, így sikerült a magját elvetni benne. 
Egyre többet volt lenn nálunk, egyszercsak jön le, le van nyomva oldalt a tolla. Mert ilyen vállig érő haja volt. Le lett kopasztva a dzsekije. és akkor jött a buszmegállóba, hogy punk lett. Volt egy kis bibi, mert surranója nem volt csak wesco csizma. Elnézést kért, hogy ez van rajta, de majd megoldjuk. Mondom semmi baj, Bicskén lehetett venni ilyen kilyukasztott surranót és oda beállt hozzánk és ott tanyázott 
ő is a buszmegállónál. Ez azért is volt jó mert a rockerek onnantól nem bántottak, mert ismerték ezt a csávót.
Utolsó probléma az volt a rockerekkel mikor megvártak a munkahelyem előtt és akkor ott volt a Késes is. És akkor félre kellett mennem az egyik faszkalappal, az volt a legvékonyabb, aztán mondom neki mi a probléma.
Azt mondja ő fekete öves és szétbassza valakinek a fejét. Mondom akkor jó. Félrementünk a jégpálya mögé, hát nem úgy lett, ahogy ő elgondolta, szétrúgtam az arcát, aztán nyújtott kezet, nem is volt utána affér ezekkel. 
Ezáltal hogy a haverom bennfentes volt kevesebb lett a rockerekkel az affér.
Így két fős lett a banda, ez még 87-ben volt. Akkor még járt a Pista iskolába, aztán azt is kirúgták valamiért. Elmentünk a Balatonra, mert emlékeztem mikor gyerek voltam ott lent ültek és akkor kitaláltam menjünk mi is és találkozzunk punkokkal. Lementünk Balatonlellére ott volt is egy elég jó számú brigád. Ott álomásoztak egy fehérvári Pikkoló nevűre emlékszem, meg egy Horog nevűre, akinek piros taraja volt meg barna dzsekije. Meg Szombathelyről volt valami Sides csávó. Ott piáltunk velük ott voltunk két hetet.


Jöttünk vissza aztán megint a szokásos semmi. Buszmegállózás a Késesékkel. 
Kiderült egyszer, hogy a Pistának van nője ott a fenti lakótelepen, de nem említette azelőtt. Mondta, hogy a csaja féltékeny, biztos nőzni jár Dózsakertbe, nem a ligetbe megy ami 5 percre van, hanem lebuszozik valami buszmegállóba Dózsakertbe, hétvégente napokra eltűnik. Így szólt, hogy lehozza. Mondtam, hogy jó, jöttek is, leszálltak a buszról, üdvözöltük őket, bemutatta a csürhét a Zsuzsának. Késes meg is kínálta azonnal cigivel meg vadásszal. Ott mondta a Pista, hogy kirúgták a suliból. tegnap jött a levél kiderült, hogy nem jár be. Kérdeztem, hogy miért nem megy suliba.
Mondja, hogy te kérdezed? Te hajtogatod, hogy iskolába járni felesleges értelmetlen időpocsékolás. Igaz, mondom, most már mindegy. Italoztunk és estefelé Késes mondta, hogy menjünk a kocsma kerthelységébe. Sötétedett ősz volt, ilyenkor már alig ülnek kint. Odamentünk, csak egy bányász kinézetű részeg ült egy asztalnál. Zsuzsa kihozta a szeszt és ittunk. Megbeszéltük, hogy másnap megyünk a koncertre. Pista odaszólt az ürgének, hogy mit bámulsz te fasz? Az meg anyázni kezdett, felálltak mindketten, az ürge bekormányozott egyet a Pistának az meg esett hanyatt rá a másik asztalra, döntötte fel, próbált a terítőbe kapaszkodni, de csak magára rántott mindent, ami az asztalon volt. Erre a Zsu felugrott és egy sörösüveggel fejbe baszta a fickót. Az leült a földre. Késes egyből a hölgy védelmére kelt és fejbe rúgta a manuszt a jó wescojával, az eldőlt, mint a rohadt nád. Összeszedtük a Pistát, mert alig bírt lábra állni és mentünk is. Mentünk a pincébe, ott aludtunk, Késes hazament. 
Másnap mentünk az állomásra, bent állt egy vonat a Győr felé tartó vágányon. Néztek ki az ablakból a rockerek, meg is találtak azonnal, anyáztak, köpködtek, lebuziztak. Pista csak itta az üveg borát, rájuk se szart, én meg mondtam, hogy húzzatok már a picsába. Erre mondják, hogy leszállnak és szétbasszák a fejünket. Mondja az egyik, hogy igen gyertek szálljunk le, csend lett hirtelen és akkor fütyült a kalauz, elindult a vonat. Hú mondom magamban ezt megúsztuk. Ekkor Pista lenyelte az utolsó korty bort és a vonathoz baszta az üveget. Azt mondja most meg mi van? Elmentek? Gyertek vissza szétbasszuk a fejeteket, álljatok meg! Nem elmentek, hanem a vonat vitte el őket, mondja Zsu. Szerencsére mert jól levertek volna titeket. Pista mondja Lófaszt ugye Cinke? Mondom jah! És mentünk, hogy jól érezzük magunkat Qss koncerten.
Másik sztori a kukásmellényem. Mentem Újvárosba reggel beszélgetni a disznókkal, mert beidéztek reggel 9-re. Mindig az állt a meghívón, hogy tanúnak idéznek be. 

Megyek a centrum áruház felé és a lépcső előtt utcaseprő cigányok úgymond dolgoztak. 50 év körüliek lehettek nők és férfiak vagy tizen. Olyan lassan mozogtak, mint a zombik. Odaértem az egyik mellé és beszóltam neki te aztán sokra vitted. Felemelte a cirokseprűt és kiabálni kezdett, ki vitte sokra? Már ütött is a seprűvel, alig tudtam elfordulni, így is nyakon baszott és a sok kosz belement a nyakamba. Feléledt a többi is, ordítozni kezdtek és jöttek felém. Felfutottam a lépcsőn és oda már nem jöttek utánam csak kiabáltak. Dél körül arra jöttem vissza, akkor látom, hogy falnak támasztva a söprűk, lapátok, rajta a kukásmellények. Ezek lent a lépcső alján az árnyékban zabáltak. felpróbáltam pár mellényt és amelyik jó volt azt megtartottam.
Lekiabáltam nekik, hogy kösz a mellényt és elfutottam a posta felé. Büszkén mutattam a Pistának az új mellényemet, mondom ez punk. Tetszett neki és kérdezte honnan van.
Mondom utcaseprőktől vettem, de vigyázni kellett velük, kurva agresszív népség.
Késobb szólt nekem egy csávó, hogy van egy haverja az akar velem beszélni mert punkozni akar. Elmentem a megbeszélt időpontban a Dózsakertbe ott volt a Somfai Pinyo nevű ürge meg a Babos Csabi, aki dobolt az Amorfban. Rendes farmerben voltak, ilyen diszkós kinézetűek voltak. Akkor mondom nekik mit akarnak. Azt mondják jönnek punkozni. Mondom ti így?
 


Jól van akkor majd megyünk fel. Aztán találkoztunk másnap a Blaha Lujza téren. Ki voltak öltözve, felállítva a hajuk, biztostű, elkezdtünk piálni. Ott hőbörögtünk, a várból jöttünk le a Somfai lóbálta az ácskapcsot. Fékezett a busz aztán a gyerek a nőnek az ölében beleesett az ácskapocsba. Ott is egy kellemes estét eltöltöttünk, de ők csak ilyen beöltözősök voltak, a Babos soha nem is jött többet. 
De később a Somfainak a fia az elkezdett jönni. Én először a Fekete Lyukban voltam, akkor nyitott. Oda mentünk fel hétvégente, úgy hogy elmentünk pénteken és ott néztük a műsort. Marhára tetszett, felléptek a hazai zenekarok volt ott minden. Akkor 88 ősze volt, valahogy így. Akkor kitaláltam hogy kéne most már csinálni egy zenekart is. Meg is beszéltük, hogy megcsináljuk. Akkor a Jenő, aki lehozta a Pistát levágatta a tollát. Dehát balfasz volt mert ilyen Depeche Mode-osra, volt rajta kockás ing meg biztostű, meg ilyenek. És akkor megalakítottuk a zenekart. Az lett a probléma, hogy a Pista vett egy motort, összetörte magát és meghalt. 
Nekiment a busznak hátulról. Mondom fasza, ez a Jenő felszívódott. És akkor maradt a Somfai, aki nem mindig járt le, de eljött hozzám, hogy menni kéne a Lyukba. Imádott inni meg a botrányt az is csinálta. 
Somfait nem érdekelte a zenekar, egyedül voltam. 89-ben megismerkedtem egy faszival és az mondta, hogy van egy kocsma olcsó a pia és lehet rexezni, van pár kommunista, de nem kell velük foglalkozni.

Lementem ebbe a Pártklubba és akkor ott ismerkedtem meg a Jodóval meg ilyen régebbi arcokkal. Csődör Sanyi. Akkor mondom a Jodónak akarok csinálni egy jó punkzenekart. Hu az kurvajó, mert ő pont gitáros. De mondom az olyan lesz, hogy kurva anyádozni kell meg Heil Hitler-ezni meg ilyeneket. Mondta, hogy oké minden van egy haverja a Náci (Németh Jani) az dobos, meg a Sánta Vili nevű tatabányai. Mondom kurvajó, próbálni kéne. Valaki elintézte hogy a 311-es Iskolában az egyik terembe elmehetünk pénteken. Elmentünk én nem vittem semmit. Sánta hozott egy basszusgitárt, amin nem volt húr, Jodónak volt egy gitárja, a Náci hozott egy kisszéket meg pörgőt, meg rengeteg szeszt. 
Ütötte ez a dobot, a Jodó bohóckodott, de igazából ittunk meg ismerkedtünk. Mondom hú de jó lesz ez, fasza lehet vedelni és a következő próba kertvárosban lesz egy garázsban valami zenekar ott játszik mehetünk. Nagy lendülettel megyek le, ezek már ott játszottak valami lagymatag ajvétos zenét, mondom gyerekek ezt fejezzük be, azt kezdjük el. Mondja a Jodó hogy várjál, nem úgy van az, itt van egy szöveg én írtam, ezt kéne elénekelni. Mondom muti, nézem, és akkor ez volt a Családi ház című szám amit játszanak most is. Amit még az Amorfból a Kis Zsolt írt. Azt mondta a Jodó, hogy ő írta. Na mindegy, akkor azt még nem tudtam. Mondom baszd meg hát ez egy szar. Én nem hippi csöves vagyok. Ilyen szöveget én nem énekelek baszd meg.
Nem vagyok buzi. Ez a zene meg olyan lassú, hogy eldől. Lesz punk, vagy mi a faszom, mert én ezt nem csinálom. És akkor mondta a Jodó, hogy ez kell meg az. Tudod mit, akkor menjetek a faszba, odaköptem aztán kimentem. Én ilyen szarságban nem fogok részt venni. 
Na akkor megint nulláról kezdtem a dolgot. Ment a koncertre járás de akkor már egyedül. Néha jött egy-két ember csatlakozni de mind alkalmi volt. Tetszett nekik, hogy eljöttek Pestre berúgtak azt hőbörögtek. Hazamentek.
Néha unatkoztunk elmentünk betörni, meg ilyen hülyeségek. Telefonfülkéket szétszedtük, kazettát kivettük belőle. De igazából csak gumiztunk, töltöttük az időt. Megismerkedtem egy Kaszás nevű mókussal, fiatal volt, odajött hozzám,
mondja, hogy érdekli ez a punk, meg minden. Fasza mondom gyere piáljunk, összehaverkodtunk.Mondom neki egy punkzenekart készülök csinálni.Hú azt mondja most gondolkodtam, hogy elkezdek gitározni beszállok. Tudsz gitározni? Nem, de akarok.

Cinke és Pifu

Ennek kurvára megörültem vettem egy gitárt, egy fekete basszusgitárt. Ez a Kaszi meg vett egy fehér gitárt, felmentünk hozzájuk. De erősítő, meg ilyen semmi nem volt. Egyszer mondja, hogy van neki egy barátja úgy hivják, hogy Pifu.
Az dobol, vegyük be a zenekarba. Mondom miért? Punk? Nem, igazából ő alternatív, PUF meg FO System meg ilyenek. Mondom baszdmeg ezt nem vesszük be. Ez ki van zárva. Punkzenekar vagyunk nincs kivételezés. Azt mondja baszd meg ez kár, mert vár holnap 5-re ez a Pifu minket a Dózsakerti iskolában. 
Ugyanis ő ott lakik, a gondnoknak a fia. És így használhatjuk az összes cuccát az iskolának. Erősítő, mikrofon, állvány és a Pifunak van egy piros dobja. Mondom akkor holnap 5-kor meglátogatjuk ezt a Pifu nevű úriembert. Megünnepeljük, hogy felvesszük a bandába. Mondja a Kaszi az előbb azt mondtad, hogy lehetetlen meg kizárt dolog. Mondom hallottam én olyat is, hogy volt valami punkzenekar, ahol a dobos nem volt punk. Úgy örültem, hogy lesz valami. És eljött a nagy nap mentem a Kaszihoz vittem a gitárt. Bementünk a suliba várt ott a srác mondja sziasztok Pifu vagyok. Mondom jól van bontottunk valami italt. És akkor tényleg ott volt erősítő, hangfal, azt használta az iskola, mikor volt az udvaron ilyen előadás. Na mindegy azonnal mindenünk lett. Na akkor mondom mehet üssed a dobot. Elkezdte csapkodni, mi meg nyomtuk a Kaszival összevissza. De úgy örültünk, hogy most már lesz punk. Néha egy kurva anyádat vagy Heil Hitlert belekiabáltam a mikrofonba. És onnantól kezdve mindig mehettünk, az iskolát a Pifu zárta be.vagy az apja 7-kor mindig mentünk be és akkor elindult a jóság.
Itt kezdtem el írni a Rocker bére című számot, mert annyira haragudtam ezekre, igaz rocker voltam én is, de nem vagyok rá büszke. De az a sok atrocitás meg affér, ami történt ez volt az első szám, amit én írtam. Ha esett, ha fújt mi mindig ott voltunk és játszottunk. Egyszer mondja ez a Kaszi, hogy van egy haverja, úgy hivják, hogy Fogyasztó és az egy gitármuvész. Játszott már zenekarokban, ő összehaverkodott vele, majd lejön a próbaterembe és segít. Mondom nekem mindegy, de ki a faszom ez a csávó? És mi ez a név, hogy Fogyasztó? Mit fogyaszt? Mondja a Kaszi, hogy szeszt.
Mondtuk, hogy beszélje meg vele, lejött ez a Fogyasztó, hétvégén vártuk. Lejött este vagy délután. Lent voltunk az előtérben az iskolában. A Kaszi kirakott egy asztalt és rakott oda piát. Ment oda a Fogyasztó leülni, volt egy kis Diana is, meg minden. De ennek mindegy volt egyébként. leült oda és mondta, hogy kezdjük el.
Na elkezdjük, azt mondja állj, lerakta a piát ami a kezében volt, azt mondja mi ez? Hogyhogy mi? Nem mondták neked, hogy mi egy punkzenekar vagyunk? Baszdmeg mi azt csinálunk amit akarunk. Azt mondja hát de baszdmeg, be sincs hangolva a gitárod.

Cinke, Kaszi, Pifu, Fogyasztó

Azt mondja a Kaszi, hu baszdmeg elfelejtettem behangolni. Nekem meg mondja, hogy a tied is hamis. Én be se tudtam hangolni a gitárt, amit pengettem az jött érted.
Felállt a Fogyasztó, odament a Kaszihoz, kezdte ott csavargatni a kulcsokat a gitár végén, és mondta hogy pengessen. Behangolta a gitárt. Utána odajött hozzám is és behangolta az enyémet is. Elkezdtünk ott csörömpölni megint, egészen máshogy hangzott.
Kaszi is elkezdett szövegeket írni, voltak jópofa berúgások meg ragasztózgatások az iskolában. Mindent lehetett. Jött a Fogyasztó később megint, mutogatott, hogy ilyen kvintet kell fogni, én azt se tudtam mi az. Meg a Kaszi se. Ő mutatta meg, hogy ilyen kvintet kell fogni, legközelebb jött mutatta, hogy nekem mit kell a basszusgitáron.
Na lényeg az, hogy lett egy zenetanárunk. Mikor már el tudtunk játszani 4 rendes kvintből egy számot, akkor mondta a Fogyasztó, hogy szokott lenni benne ilyen betét, hogy tök gyorsan megy, leáll és utána megint gyorsan. Így lettek meg a számok, nyomtuk állandóan. Amit a Kaszi mutatott azt pengettem, a Pifu az nem nagyon volt benne a dalszövegírásban.
Mondhatnám, hogy semmit se írt. De mi azért nyomtuk a Kaszival. Egyszer mondja ez a Pifu, hogy van ott egy alternatív klub a Puskinban. Mert ő ott szokott megjelenni. Hogy ott lépjünk fel. Ő elintézte valami haverjával. Azt hiszem a Pifu faterja vitte el a cuccot a Puskinba. A gitárokat, vittünk két erősítőt. Elkezdtünk vedelni délután és utána elmentünk a klubba.


Ott ittunk tovább és eljött az idő. Akkor menjünk a színpadra, most mi következünk. A Kaszi olyan lámpalázas volt, hogy kávéval kellett itatni. Meg mosdatni a wcben mert úgy leitta magát. Mondtam neki baszdmeg nem lehet ezt így. Mindjárt fogunk kezdeni. Azt mondja te mondtad, hogy rúgjunk be. De nem azt, hogy hülyére.
Na és akkor felmentünk a színpadra. Bemondtam hogy a Telefonfülke náci punk zenekar a színpadon. Disznók röfögjetek. És akkor elkezdtük a mutatványt. A Kaszitól megkérdeztem mire emlékszik, azt mondta valami sörösüveg összetört a színpadon.
Nem én voltam, valaki odadobta vagy a fasz tudja. De lenyomtuk a koncertet, abban a horogkeresztes pólóban voltam. Örültem is neki fasza botránypunk. És akkor lejátszottuk a koncertet. Aztán elkezdtünk unatkozni.


Mondom tök jó volt, de valami még hiányzik. Nem teljes a dolog. Akkor megyek kifele a büfébe és valami mókus elkapja a grabancomat. Négyen vagy öten voltak, a Csőrös volt a nagyorrú, meg tán a Pifkó nevű, nem tudom.
És akkor mondja a csávó nekem, hogy mi volt ez a szar. Mondom milyen szar. Ez amit a színpadon műveltetek. Mondom mi a fasznak jöttél ide, miért nem mentél oda ahol jó?
Ezek is kurvára be voltak rúgva. Mondja nekem megint hogy ő ismeri a Ramonest mert azok aztán punkok. Azoknak mi nyomába se érünk.
Akkor mondom a csávónak menjen Amerikába a Ramones koncertre aztán hallgassa ott. Mondom szerintem annyi pénzed sincs, hogy gyalog hazamenjél.
Na ezt a csávó mellre szívta aztán ütött. Na azt ott kitört a dáridó. Késest valami mókus meg akarta rúgni erre sarkantyús wesco csizmában hátba rúgta. Felszakadt a szemem fölött és ömlött a vér.
Bele a szemembe. Fasza nagy botrány lett. pont ami hiányzott.Az lett a vége hogy kibasztak a gecibe onnan. Mondták, hogy mi itt nem játszunk többet. Hát így zajlott le a Telefonfülke koncert.



Akkor jött egyszer a Kaszi, hogy a Gergi Attila nevű úriember, valami Fehér Virágok zenekarból írt a Johnny Rottenről egy számot, mert hogy ő azt hallotta. Neki annyira nem tetszett ez, felháborodott és úgy döntött, hogy ő fog írni egy számot. És akkor próbálgattuk, nagy jelentőséget nem tulajdonítottam neki, mert nem érdekelt. És akkor voltam valami szórakozóhelyszerűben cimborákkal és a tömegbol kijött két ember. Odaálltak elém. A Gergi Attila volt az egyik, a másik az a Lipi.
Képzeld el cigány skinhead fúzió ilyet még nem láttam.
Azt hittem engem már mindenki megvert és megtámadott, de ilyen párosításra nem gondoltam volna az életben. Mondja, hogy ő a Gergi Attila és én írtam-e róla egy számot. Nem én írtam, hanem a Kaszi írta, de mondom én írtam és akkor most mi van? És akkor nem úgy ám, mint a normális emberek, hogy mi van öcsém, ha van valami probléma menjünk ki üssünk egyet. Nem. Jobbról megfleknizett és volt ilyen orrbavalóm és az orromat átszúrta el kezdett ömleni a vér így odakaptam. Hátraléptem, mire elvettem a kezem eltűntek.
Jöttek a cimborák, ez a balhé gyertek kapjuk el őket. Mire kimentünk addigra eltüntek. Ezt a Lipit onnan ismertem, hogy egyszer jöttek Dózsakerbe, volt egy nagy bandájuk voltak vagy 20an. Az volt a szerencse, hogy én melóba voltam, szegény Charlie Firpo nevű alkalmi punkot kapták el.
És jól agyonverték, mert azok is jöttek engem megverni. Utólag derült ki ez, állítólag én megvertem valamelyik haverjukat.
Hagyma azt hiszem, vagy ilyesmi. De én nem emlékszem rá, vagy nem tudtam hogy az a neve, hogy Hagyma.
Ezek is jöttek kibelezni engem vagy huszan. És akkor szegény Firpót kapták el, nagyon megruházták.
Mindegy szóval ezek megtámadtak engem én nem is hallottam a Gergiről előtte. Mindegy csináltuk a dolgot tovább. Zenélgetés meg minden. Mondom majd elintézem ezzel a Gergi nevű emberrel a dolgokat.  (megj: Gergi Attila annyit szeretne hozzáfűzni a történet róla szóló részéhez, hogy az szerinte csúsztatásokat tartalmaz)
És akkor jön a Pifu hogy ebben a Puskinban fel tudunk lépni mert ott kéthetente volt az alternatív klub, a köztes héten meg a haverja nyomja az alternatív zenét. Jól van menjünk mondom. Lett már még egy pár szám. Igazából dolgunk nem nagyon volt.
Akkor megmértek még 89-ben, mert megvertem egy mandarint. Felfüggesztettet kaptam egy évre. Eljött a próbának az ideje ilyen nyár volt. És akkor próbáltunk a koncertre. Eljött a Pifu meg az apja és ott szerelgettünk, világos volt 6-7 óra.
Közben a koncert után a Kaszi kezdett kimaradozni a próbákról. Veszélyben volt a zenekar, kiderült, hogy szipuzik egy mandarinnal. Párszor szippantottunk mi is, de ő elment külön. Elvertük, mondtuk, hogy máshogy legyen, aztán megint vertük. Szipuzott tovább, meg ivott és akkor rábeszéltük ezt a Fogyasztót, hogy menjünk el berúgni. 
Mert tudott rólunk elég sokat ott volt velünk az iskolában, ott vedelt, mondtam neki, hogy jöjjön el játszani hozzánk, azt mondt,a hogy nem, mert punk meg minden. Mondom lehet inni. azt mondja amúgy is lehet inni. Kétségbe voltam esve, mondom Fogyi mondom gyere el, eljátsszuk a Felkelő nap házát, berakjuk a repertoárba. Ez fontos volt, mert mikor próbáltunk mindig elkérte a gitárt és eljátszotta a Felkelő nap házát. Pifunak tetszett.
Mindig vigyorgott, mikor eljátszotta háromszor-négyszer, mi már akkor csak ücsörögtünk. Na és akkor mondta ő jön, így lettünk négyen, a Kaszira az énekes posztot osztottuk. Na így elmentünk koncertezni négyen, egyszercsak szalad valaki be, hogy jönnek a skinheadek. Milyen skinheadek? És akkor kimegyek ott állnak az ajtóban valóban. Zorán, Birkás, Kálmánka, a másik kettőt nem ismertem.
Öten voltak két ajtó közé beszorulva, mert ott volt a jegyszedő néni egy ilyen asztalnál ült szedte a belépőket. Megyek oda, hogy mi a faszomat akartok itt. Mutatja a koncertplakátot, hogy jöttünk Telefonfülke koncertre. Meg amúgyis keressük a Cinege nevű ürgét. Minek keresitek? Mondják én üzengettem a Gergi Attilának, ezért megvernek, lenyomnak meg minden. Na ott lökdösődés lett, de nem tudtak bejönni az ajtón. Már úgy volt, hogy rendőrséget hívnak, mert botrány van.
Akkor elengedtek és mondták, hogy jönnek vissza, hozzák a többieket. Kell nekik vagy 50 jegy. Na mondom, most probléma van. Nem botrány van, hanem ki fognak minket belezni. Engem meg főleg. Összetörik a dobot meg a gitárt utána meg minket. Na mondom gyerekek én már mentem is, ki ahogy akarja én ma itt nem fogok fellépni. Kirongyoltam az ablakon mondtam a Pifunak, hogy a gitárt is vigyék haza. Hátul a Csemőnél hazamentem, mondom bazmeg. Anno a skineknél nem úgy volt, hogy egy az egy ellen leboxolják és ha kiütött eldőlsz, hanem 4-5 kopasz rád ront és ha a földre kerülsz még rugdosnak fél órán át. Ismertem pár punkot, akinek eltört az állkapcsa, kirúgták a fogait, vagy beszakadt a dobhártyája, stb, kórházban kötöttek ki, ezt akartam elkerülni mikor leléptem. 

Cinke Puskin Művház Tatabánya

Mondtam a Pifunak menjünk le a Balatonra csövezni, ő még úgyse volt, addigra biztos elmennek ezek a gecik mire visszajövünk. Lementünk ott is összetalálkoztunk punkokkal. Volt valamilyen Auróra koncert asszem Siófokon. Oda elmentünk. Akkor láttam először, mert sokáig nem mentem a Fekete Lyukba csak próbáltunk. Így esett meg, hogy már vagy 4-5 hónapja nem voltam ilyen koncerten. Ott Auróra koncerten láttam ilyen ürgéket, olyan volt mintha mindegyik ugyanabból a butikból öltözne. Előregyártott beöltöztetett izék voltak, tele sarló kalapáccsal áthúzott horogkereszttel.
Mi a faszt keresek én itt? A zene is szar volt meg az emberek is. Mi lett a punkból? Punkok vörös csillaggal, felfordult a gyomrom tőle, el is mentünk onnan.Volt egy büfé kurva hideg volt nyáron, esett az eső, betörtünk oda a büfébe egy csomó piát kihoztunk.Tengtünk lengtünk, mondom most már menjünk vissza Tatabányára.
Lássuk mi a helyzet. És akkor kérdezem ott az embereket, hogy mi van. Mondják, hogy ezek minden hétvégén itt vannak. Voltak az Úttörőházban valami rockkoncerten, a Jodó volt a kidobó, beleverték valami vas lábtörlőbe. Agyonvertek ott mindenkit, a Csemőibe bementek, ugráltak ki a cigányok az ablakon, kéményen, mindenhol.
20-30 lenyírtfejű mindegyiknek kifordítva a bomberdzseki. Mondom ez nem megy, innen el kell tűnni. És akkor mondom a Pifunak hogy megismerkedtem egy taggal, aki volt Németországban. Egy lágerben, mondta be kell vinni az útlevelet és ott lehet lenni. Mentünk is bejelentkeztünk oda a Pifuval. Ott voltunk majdnem egy évet. Mire megjöttünk eltüntek ezek a szarháziak.
És akkor kerestt meg ez a TMB nevű zenekar. Amikor én visszajöttem vissza is vonultam. Levágattam a tollamat minden faszom. Akkor nagy nehezen rávettek, hogy ott ordítozzak velük, meg is van kazettán. Felléptünk valahol Esztergomban, be is voltak rúgva, lezavartam azt a koncertet velük, aztán így szögre akasztottam a cipőmet.
Nem punkoztam többet. Még egyszer elmentem CPG-re mikor újjáalakultak. Ott is botrány lett, verekedés. na mindegy így volt.

Kolera: Azért a 80-as évek végén is meredek volt ez a náci punk, meg horogkereszt dolog.

Cinke: Mi egy náci punk zenekar voltunk. Én voltam a frontember és a Kaszi meg én irogattuk a számokat. Ami jött amire gondoltunk, haragudtunk mindenkire, ők is ránk. Kaszival jól kijöttünk jól nyomtuk. Benne volt, meg érdekelte.



Kolera: Azért az érdekes, hogy a skinhead zenekaroknál is szélsőségesebbek voltatok.

Cinke: Azt hiszem az Antal József volt az utolsó számunk, azt a Kaszi írta. Nagyon haragudott rá. Eleinte nem volt ilyen, át kellett irogatni, a Kurva anyádat azt mindenképpen.
Biafrás szám? Utáltam baszdmeg. Én utáltam a Kennedyst a néger dobosa miatt. Abba is bele kellett rúgni, meg mindenkibe. Énekeltünk a pártházról is, onnan jött hogy a pártklubban biliárdoztunk.
Eszembe jutott még, hogy mikor lejött a Fogyasztó behangolta a gitárunkat, és akkor kérdezte te vagy a gitáros? Én, de nekem nem kell tudni gitározni baszd meg. Azért vagyok itt, hogy nézd meg, ez vagyok én. De nem baszakodott rendes gyerek volt, mutogatott dolgokat. Itta a kis piáját, aztán Felkelő nap háza, aztán kidőlt. Volt ott az iskolában egy medence ott fulladozott, derékig ért a víz, kihoztuk a partra, ott is fuldokolt tovább.
Mondjuk neki: - Fogyasztó már kihoztunk a vízből, mi a fasz van veled? Néha beengedtünk embereket a próbára, kettőt-hármat, ezek a Késesék is addigra megszerették a bandát. Telefonfülke pólót csinált neki a Kaszi. Tök örült érted.
Egyszer megkérdeztem hogy Késes, te miért vagy Késes? Széthúzta a farmerdzsekijét belül kések voltak, bökő meg rugóskés, éttermi vajazókés meg halefok, ez volt a mániája. Ő is egy arc volt igazából.
Mindig jött ő is az iskolába, hozta az üveg piáját és mindig ivott, voltak 3an négyen ott lökdösődtek. Fönt a nagyteremben lehetett kisebb koncerteket is csinálni pár embernek, aki ott volt.
Még emlékszem 3 hónapja nyomtam a punkot még 87-ben, már elvertek egy párszor meg el kellett szaladnom, néha ütöttem is. Előtte mikor rocker voltam sosem volt ilyen gondom. Mit hoz ez a punk nekem, mi lesz ebből? A fél város megvert, de jó volt. Megmértek, koncert is volt, botrány is volt. Folyt a vér, volt munkahelyem, ott dolgoztam a vágóhídon. Onnan is kirúgtak voltam futó, voltam raktárban segédmunkás. Mindig dolgoztam valamennyit, hogy utána ne kelljen dolgozni.
88-ban meghalt öreganyám, örököltem valami 2 kilót, odaadtam fateromnak, mert ha nem adtam le valami pénzt, akkor nem mehettem haza, vagy ha túl meredek volt a tollam akkor is kibaszott a lakásból. Volt egy pince ott laktam, ha fizettem akkor visszaengedett.
A koncert volt életem egyik legszebb napja, botrány volt, berúgtunk, jó volt. Kérdezgetem az embereket hogy mi volt. Jó dolog volt csináltuk nyomtuk, a Gergi Attilának szeretnénk megköszönni a közreműködést, hogy annyira fájt neki, hogy mi a Telefonfülke zenekar fel akartunk lépni.
Így utólag belegondolva örülök, hogy nem kezdtem 5 évvel korábban, mert ha így adtam volna elő, mentem volna a börtönbe, Minket nem érdekelt semmi, a szövegben nem volt korlát. Nem sok punk volt Tatabányán utólag tudtuk meg, hogy az Amorf punk, tudod a Furóék léteztek.


Cinke, Kaszi, Pifu, Fogyasztó

Kolera: Akkoriban nem is ismerted őket? 

Cinke: Akkor ismertem meg őket, mikor visszajött a Furó, mert ezek leléptek 87-ben, én akkor kezdtem az ipart. 

Kolera: Meddig tartott akkor ez a sztori?

Cinke: 87 tavaszán kezdtem az ipart.A végleges zenekart, amiben a Kaszásék voltak 89-ben csináltuk. Egy évet tartott kb.

Kolera: De a próbálás az ment végig?

Cinke: Az napi szintű volt, onnantól kezdve, hogy beszabadultunk az iskolába. Nem mentem se a Lyukba, sehova, csak nyomtuk minden nap. Köszönet a Fogyasztónak, hogy megtanított minket. Lehet ha ő nincs, ez évekbe tellett volna.

TMB (Terhesség Megszakító Bizottság)

Kolera: A másik zenekarod meddig tartott?

Cinke: Csak pár hónap, de az nem az én zenekarom volt, csak elhívtak. Egy koncertünk volt a TMB-vel, Terhesség Megszakító Bizottság. Egy koncert volt Esztergomban. Kurva kevesen voltak tizen, de utánunk még felléptek a Jodóék a Frappáns Marhaságok, de én eljöttem, őket már nem vártam meg.

Még volt olyan, hogy Bábolnán takarítottam és találtam ilyen jelvényeket, Kiváló dolgozó, ezeket elloptam és mikor otthon nyomtam a punkot, megtaláltam, teleraktam a jobb oldalát a bőrdzsekinek, pont a Somfaival punkoztunk. Jöttünk a koncertről, leültünk ott a pályaudvaron és jöttek a dígók igazoltattak. Mondta hogy 1,2,3,4,5 kiváló dolgozói igazolványt kérek. Mondom otthon hagytam, puff adtak is egy lángost. Mondja az egyik rendőr a másiknak, -Van gyufád? Gyújtsuk meg őket. Azt mondja takarodjatok a pályaudvarról. A Fekete Lyukban mikor a Pistával voltunk fent mielőtt meghalt, piáért ment, megyek oda látom, hogy hugyozik be a pulton , elővette a faszát aztán hugyozott oda be.
Úgy kibaszták, mint a rongyot repült ki. Aztán valamit magyarázott, hogy nem akartak piát adni neki, mert annyira be volt rúgva. Sajnos meghalt, de ő benne volt, imádta a botrányt. Ami tilos volt azt szerettem, kommunistákat utáltam, imádtam horogkereszteket fújni. Telefújtam a várost. Románcot szívtam, mert a punkok akik elkaptak azt szívták, azt hittem azt kell szívni. Unatkoztunk elmentünk betörni, zöldségesbe, a Turulnál volt egy büfé. Én úgy gondoltam nem vagyunk bűnözők. Nekünk ezt lehet. Punknak lehet. Azért mentem, hogy elüssük az időt. Mikor nem mentem Pestre hétfő, kedd, szerda otthon voltam én unatkoztam, mentem autógumikat kiszurkálni, felgyújtani a rétet. Autógumit felgyújtani a réten, ha jó szél fújt bement a városba. Égett gumiszag volt egész Dózsakertben.
A Pifu annyira örült ezeknek, ő börtönrol börtönre jár azóta úgy tudom. A Somfai ez a beöltözős punk bankot rabolt Fehérváron, aztán fejbe lőtte magát. Azért ezekből az arcokból elég állat lett. Az alternatív Pifu ki gondolta volna, hogy drogkereskedő lesz. Többször próbálkoztam elmenni, aztán 2006-ban mentem ki Írországba, ott voltam 7 évet onnan jöttem ki Kanadába. Nem hallgatok más zenét csak régi magyar punkot.
Azok nekem kurvára bejöttek. Se rendőrségre, se börtönbe nem kerültem, ezen kurvára csodálkozom.




Köszi az interjút!

campos



Telefonfülke 1989  Czinege János (Cinke) - ének, basszus 
                                      Kaszás László (Kaszi) - ének, gitár
                                      Szabó István (Pifu) - dob
                                      később
                                      Fodróci Zsolt (Fogyasztó) - gitár



TMB (Terhesség Megszakító Bizottság) 1990

Czinege János (Cinke) - ének, basszus
Vecsei Zsolt - basszus
Rigó László - gitár
Mislai György - dob


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése