2010. december 14., kedd

PUNKTÉRÍTŐ - A KÖZELLENSÉG 2000







színes, magyar dokumentumfilm, 75 perc, 2000 

rendező: Kövessy Róbert


forgatókönyvíró:Kövessy Róbert 
operatőr: Szőnyi István
zene: Közellenség zenekarCPG együttesAuróra zenekar
producer: Hollósi G. ZsuzsannaVarga Gábor
gyártásvezető: Czutor György



A "Közellenség" punk stílusban öltözködő, de nem zenélő rockegyüttes volt Veszprémben. Zenélnie nem adatott meg, csak lebuknia. Politikai felforgatásként az izgatási törvény alapján vizsgálták színpadon töltött első, és egyben utolsó 20 percüket. A vád szerint az előadott három számban az izgatási törvény által tiltott összes tárgyat végigénekelték. A szovjet megszállást, a kormányzás módját, a kormányzó Kádár János személyét múltbeli viselt dolgait, a lengyelországi helyzetet, és végül a marxizmus-leninizmus tanításait. "Jogos" volt tehát, hogy minden eddigi punktalanításnál súlyosabb ítélet szülessék. Átlagosan két év börtönbüntetést kaptak a mocskok (mert ez jelenti a punk magyarul). Veszprém erős bástya, fasiszta lófarkas punk be nem veszi - dőlhetett hátra a megyei párttitkári székben Pap János, hajdanvolt idők erőskezű belügyminisztere.



Wikipédiából:
Közellenség egy magyar könnyűzenei együttes. 1983-ban létezett, mint működő, koncertező csapat. 2000-ben egy film is készült a működéséről Punktérítő címmel, de sok szempontból valótlanul mutatta be a történetet, vagy el túlozta a megtörténteket.


Az együttes veszprémi baráti társaságból alakult 1982 vége felé. Négy tagból állt a csapat, az ilyen műfajban megszokott ének (Joe), szólógitár (Csúcsú), basszusgitár (Csirke) és dob (Kopasz) volt a felállás. Az első időszakban egy általános iskola kazánházában folyt a gyakorlás.
Ebben az időben a rendőrség rendszeresen zaklatta a punk módra öltözött fiatalokat, gyakran előfordultak teljesen ok nélküli igazoltatások, rendőrségre való beidézések, kihallgatások. Az együttes tagjai nem igazán politizáltak, igaz, a „hazánkban ideiglenesen állomásozó szovjet csapatok” nem tetszettek egyiküknek sem.
Az első koncertre egy győri kapcsolat jóvoltából, egy tehetségkutató rendezvényen került sor Győrben. Az együttes nem aratott sikert, megjelentek nem ennek a műfajnak voltak hívei. Ezután nem sokkal a gitárnál csere történt, Csúcsú elment a csapatból és Attila vette át a szólógitárt. Ezután nem sokkal az együttes vezetőit beidézte a helyi rendőrségre, ahol megkérték őket, hogy fejezzék be a zenélést. Kiderült, hogy már az első koncert után felfigyelt rájuk a hatalom, besúgókon keresztül. A Közellenség ennek ellenére tovább folytatta tevékenységét.
A győri Auróra eredeti énekese, Dauer segített a második és egyben utolsó koncert megszervezésében. Itt Győrszentiván volt a helyszín, ahol többek közt az Auróra is fellépett. A koncert előtt, a művelődési ház vezetőtől egy rövid beszélgetés során megtudták, hogy a Közellenség az országos tiltólistán a második helyen szerepel. Így Szabotázs néven került sor a fellépésre.
Ezután a tagok közt feszültség alakult ki. 1984 tavaszán Joe és Kopasz kilépett, hogy új együttest alakítson, a Közellenség megszűnt. Tavasszal a veszprémi egyetemi napokon Csirke, Attila és másik három fiatal összetűzésbe került a rendőrséggel és letartóztatták őket garázdaság miatt. Az együttes másik két tagját, Joe-t és Kopaszt 1984 áprilisában helyezte a veszprémi rendőrség előzetes letartóztatásba. A vád ellenük „csak” nagynyilvánosság előtt, csoport tagjaként elkövetett államellenes izgatás volt. Összesen tehát hét fiatal került előzetesbe, az elsőrendű vádlott Attila volt, izgatás és garázdaság miatt (nagykorú), másodrendű Csirke a basszus gitáros, izgatás és garázdaság miatt (fiatalkorú) harmadrendű az énekes Joe (fiatalkorú), ismét csak izgatás miatt és végül Kopasz a dobos (nagykorú) ugyancsak izgatásért. A többi három srác csak garázdaság miatt került előzetesbe.
Itt kezdődött egy körülbelül hat hónapig tartó kirakat per. Az egyik tárgyalási napon az egyik vádlott ügyvédje azt mondta a bíróságnak: Miféle rendszer az kérem, amelyik félti a hatalmát ezektől a gyerekektől? Ezután az ügyvéd pályafutása is hamar befejeződött. Terhelő bizonyítékok és tanúk nélkül (a vád három tanúja visszavonta rendőrségen tett vallomását, mondván, hogy a rendőrök azt kikényszerítették belőlük. A védelem pedig több tanút is felsorakoztatott, aki azt tanúsította, hogy semmi elítélendőt nem hallottak a kérdéses koncerten) a bíróság, komoly, letöltendő börtön, illetve fogházbüntetést szabott ki.
Utólag azok a hírek járták Veszprémben, hogy az akkori párttitkár Papp János „rendelte” meg a bírósági eljárást, előre rendezett ítélettel.
















1 megjegyzés: